Alüminyum Ve Alüminyum Döküm

Alüminyum Ve Alüminyum Döküm Alaşımları

Alüminyum Ve Alüminyum Döküm Alaşımları 

Geçmişten Bugüne Alüminyum Döküm

Arkeolojik çalışmalar insanların 5000 yıl önce bazı ev ihtiyaçları, kendilerini doğa ve vahşi hayvanlardan korumak için iptidai silahları ve heykeller gibi şeyleri döküm olarak yaptıklarını kanıtlıyor. 17. yüzyılda Avrupa’da ağaç sanayinin gelişmesi ile ilk defa kömür kupol fırınlarında metal ergitmede kullanılmıştır. 1642 yılında Amerika’nın ilk demir dökümhanesi, The Saugus Iron Work Lynn-Massachusettes eyaletinde kurulmuştur. 1709 yılında İngiltere’de ilk defa kok kömürü kupol ocaklarında kullanılmaya başlamıştır.

 

Metal ve alaşımları dökümü iki gruba ayrılır. Demir ve çelik grubu, diğeri ise alüminyum, bronz, pirinç, magnezyum, çinko, nikel, titanyum, kobalt gibi metallerin oluşturduğu demir dışı metaller

grubudur. Demir dışı metal ve alaşımlar da alüminyum, magnezyum ve titanyum gibi hafif metaller ya da bakır, çinko, kursun, nikel gibi ağır metaller diye iki gruba ayrılır.

 

Dökümü şöyle tarif edebiliriz: Ergimiş olan bir metalin istenilen bir kalıba dökülerek orada katılaşmasıdır. Bütün metal işlemlerinde, döküm en iyi şekillendirilebilen, çok esnek, çok ekonomik ve ihtiyaç olan parçayı en kısa yoldan üretim yoludur.

 

Günümüzde alüminyum döküm parçalar insanlığın yaşam için ayrılmaz bir parçası olmuştur. Kişiler ihtiyaçları olan metal parçalarını önce tasarlayıp sonra dökümünü yaparlar. Son 20 yıl içinde döküm bilgisi, eskiye kıyasla en az iki misli artmıştır.

 

Tabii ki işe parçanın tasarımı ile başlanır. Günümüzde tasarımlar artık bilgisayar ile yapılmaktadır. Bilgisayar ile yapılan tasarımlar parçanın görünümünü üç boyutlu olarak resimlendirir, parçanın mekanik ve fiziksel özellikleri ile tasarım arasındaki ilgiyi gösterir. Bilgisayar teknolojisi ile tasarlanan kalıpta sıvı metalin katılaşma mekanizması izlenebilir, nerede katılaşma erken başlıyor, nerede metal çok sıcak ve yönlendirilmiş katılaşmayı olumsuz etkiliyor görülebilir.

 

Bilgisayar teknolojisi ile döküm parçasının işlemesi çok daha hızlı, hassas ve kaliteli yapılıyor.

 

Tasarımdan sonra ikinci adım döküm parçasının modelinin yapımı gelir. Model döküm parçasının üretilecek sayısına göre ağaç, plastik ya da metalden yapılır.

 

Dökümhane

https://aluminyumdokumankara.com/

NACİ ONAT ALÜMİNYUM DÖKÜM TEKNOLOJİSİ

MARATON DÖKÜM

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir